Hoe maak je een zwembad schoon en doe het juiste onderhoud

Hoe maak je een zwembad schoon stap voor stap

Het is zomer en uw zwembad is vuil, uw zwembad is groen omdat u het niet goed hebt onderhouden, de bodem van het zwembad is vuil, uw zwembad is leeg maar u wilt het schoonmaken voordat u het weer vult, of u wilt gewoon uw zwembad schoon houden?

Je bent op de juiste plaats

Ik zal u stap voor stap vertellen hoe u uw zwembad vol water of leeg kunt maken.

De komst van de zomer is ongetwijfeld het ideale moment om na te denken over ons zwembad en het in te richten voor bezoek van familie en vrienden, en voor onszelf. Dus, laten we aan de slag gaan

Schoon Zwembad

Allereerst… Is uw zwembad op dit moment leeg of vol met water? De situatie is anders. U kunt dus de optie kiezen waarnaar u op zoek bent en van daaruit beginnen te lezen. Laten we beginnen met een zwembad vol water en dan zal ik je vertellen hoe je het lege zwembad schoonmaakt.

Hoe maak je een zwembad schoon

Laten we beginnen met de eenvoudige en gemakkelijke stappen om een zwembad schoon te maken waar al water in zit. Ofwel omdat we hem maanden vol hebben laten zitten zonder hem schoon te maken, ofwel omdat we hem pas gevuld hebben en hij vuil is geworden.

zwembaden onderhoud

Allereerst: Accessoires of gebruiksvoorwerpen die je nodig hebt

Om een met water gevuld zwembad schoon te maken, moet u over ten minste één van de volgende toebehoren beschikken:

Bladvanger voor zwembad

Dit is het eerste wat u moet doen om zichtbaar afval uit uw zwembad te verzamelen. Het is onvermijdelijk dat er met de lucht dingen in het zwembad vallen (bladeren, insecten, puin, papier en allerlei deeltjes). De beste manier om het op te ruimen is met dit zwembad bladernet.

Er zijn verschillende soorten platenverzamelaars met verschillende afmetingen. Ik zal de details noemen die u moet overwegen alvorens te kopen.

Oppervlakte net (zonder zak)

Deze bladvanger is plat, zijn functie is om al het vuil op te vangen dat zich op het oppervlak van het zwembad verzamelt. Het kan ook afval van de bodem van het zwembad opvangen, maar omdat het vlak is, moet het snel worden verwijderd en mag het niet in beweging blijven, anders blijft het afval niet aan het net vastzitten.

Als u er geen hebt, hebt u die bijna vanzelfsprekend nodig om uw zwembad schoon te maken.

zwembaden onderhoud

Net met zak

U kunt ook een net met een zak of de complete kit kopen. Het dient om meer naar de bodem van het zwembad te verzamelen; in aanvulling op die aan de oppervlakte. Het houdt het vuil beter vast omdat het een zak heeft waarin het wordt opgeborgen voordat het wordt verwijderd.

Zwembadborstel

Het is onmisbaar voor onze handmatige reiniging. De functie ervan is het reinigen van de wanden en de bodem van het zwembad, waar zich na verloop van tijd vuil ophoopt. Voor zwembaden zijn speciale borstels verkrijgbaar tegen een betaalbare prijs.

Er zijn andere manieren om de vloer te stofzuigen met speciale robots. Ik zal je er later over vertellen.

Chlooranalysator

Veel mensen chloreren het zwembad voortdurend zonder te weten hoeveel chloor het moet bevatten. Als je te veel chloreert, hoe minder je in het water wilt hebben. Het komt erop aan de hoeveelheid chloor in uw zwembad te meten en de hoeveelheid die u gebruikt te reguleren.

Het is niet hetzelfde wanneer het zwembad lange tijd wordt gebruikt als wanneer dat niet het geval is. U moet hier rekening mee houden om het op het juiste niveau te houden.

U kunt ook een goede prijs voor een chlooranalysator krijgen op Amazon.

Chloor

Als we willen weten wat het chloorgehalte is, betekent dit dat we het zwembad moeten chloreren om het op de aanbevolen pH-waarde te houden. Het is logisch, maar ik noem het toch als een hulpmiddel dat je nodig hebt.

Flocculant voor zwembaden

Als we een zwembad hebben met groene klonters of veel deeltjes, is het Flocculant de sleutel om ze te elimineren en het water kristalhelder te laten.

Hoe doet het dat? Het effect is dat alle deeltjes die zich in het water bevinden, worden opgevangen, opgehoopt en door het filter gaan. Dit is de sleutel tot onderhoud op lange termijn.

Vloeibaar vlokmiddel concentraat is een van de meest populaire vlokmiddelen gebruikt door klanten op Amazon en aanbevolen voor zijn prijs-kwaliteitverhouding.

Stap 1: Verzamel het vuil uit het water

Nu hebt u de accessoires die u nodig hebt om uw zwembad schoon te maken. Het eerste wat u moet doen is al het vuil opvangen dat zich aan de oppervlakte van het water bevindt. We zullen dit doen met de bladvanger van het zwembad die ik hierboven noemde.

Alvorens iets te verwijderen of schoon te maken in diepere zones, moet worden voorkomen dat wat zich aan de oppervlakte bevindt naar de bodem gaat door het zo snel mogelijk uit het water te halen.

Hoe doen we het? Het is niet zo moeilijk, gebruik gewoon de bladvanger op het oppervlak en verwijder zoveel deeltjes en bladeren als u kunt verzamelen.

zwembaden onderhoud

Stap 2: Borstelen van de muren en de vloer

Zoals ik al eerder zei, hoopt het zwembad vuil op, zowel op de wanden als op de vloer. Hiervoor moeten we de zwembadborstel gebruiken die ik bij de gebruiksvoorwerpen heb genoemd.

Voor de wanden moeten we het van boven naar beneden laten lopen, met de bedoeling het vuil naar de bodem van het zwembad te brengen.

Voor de bodem, moeten we het passeren in een richting die gemakkelijk is op te rukken met een adequate kracht. Deze reiniging zal al het vuil verwijderen dat zich op de bodem van het zwembad bevindt, maar het is noodzakelijk het vuil te verwijderen dat aan de bodem kleeft.

Na deze schoonmaakbeurt moeten wij enkele uren wachten tot al het verwijderde vuil weer naar de bodem is gezakt, alvorens het op te vangen.

zwembad onderhoud

Stap 3: Maak de bodem van het zwembad schoon

Dit is het meest ingewikkelde gedeelte, wij moeten al het vuil verzamelen dat zich op de bodem van het zwembad heeft opgeslagen, nadat wij de wanden en de vloer zelf hebben geborsteld.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen en de beste manier is met een robot zwembadreiniger, met een elektrische stofzuiger of met een handmatig stofzuigfilter. Er is ook een gratis manier om dit te doen, maar zoals alles, vergt het veel werk, maar ik zal het vermelden aan het einde van deze stap.

Robot Schoonmaker

Het is de laatste jaren op grote schaal gebruikt voor het reinigen van zwembaden. Het is een robot die, zoals de naam al doet vermoeden, verantwoordelijk is voor het verzamelen van al het vuil op de bodem van het zwembad.

zwembadje schoonhouden

Ze zijn automatisch en gebruiken hun eigen retentie- en filtratiesysteem om de zwembadbodem volledig schoon achter te laten.

Dingen om in gedachten te houden over robot zwembadreinigers:

Voordelen

✔️ Efficiënt reinigen

✔️ Alleen werken

✔️ Zeer gemakkelijk te gebruiken

✔️ Gemakkelijke filterreiniging

Nadelen

❌​ Het is duurder dan andere reinigers

❌​ Kan vuil in fasen verwijderen

Elektrische vloerstofzuiger

Het is het ideaal in termen van prijs-kwaliteitverhouding en aanbeveling van de klant. Het is duidelijk een manuele stofzuiger, met een elektrische stofzuiger.

Het verschil met de robot is dat we het zwembad zelf moeten schoonmaken. Het is zeer efficiënt en neemt een aanvaardbare hoeveelheid tijd in beslag.

Het is ongetwijfeld de bodemreiniger die wij bij zwembadpomp.com aanbevelen, omdat wij weten hoe belangrijk het is om de bodem van het zwembad schoon te maken en als wij deze de zorg willen geven die hij verdient, moeten wij dit handmatig doen.

Voordelen

✔️ Reinigt naar onze smaak, zeer effectief

✔️ Ze zijn goedkoper dan de robot.

✔️ We kunnen het gebruiken in moeilijke ruimtes

✔️ Gemakkelijke filterreiniging

Nadelen

❌​ We moeten het zwembad zelf stofzuigen

❌​ Niet aanbevolen voor grote zwembaden

Handmatige bodemreiniger

Als u een zwembadfilter of filterreiniger hebt, is deze handstofzuiger de voordeligste manier om de bodem van het zwembad en de wanden in het algemeen te stofzuigen.

Het wordt met een slang aangesloten op de waterinlaten van de waterbehandelingsinstallatie in het zwembad en van daaruit is het reinigingsproces vergelijkbaar met dat van de elektrische stofzuiger, waarbij het vuil wordt opgeslagen in de filters van de waterbehandelingsinstallatie.

Het vergt iets meer werk dan de andere schone fondsen, maar tegen lagere kosten.

Voordelen

✔️ De zuinigste op de markt

✔️ We maken schoon naar onze zin

✔️ Voor alle soorten zwembaden

Nadelen

❌​ Meer werk om aan te sluiten

❌​ We moeten de filters van de rioolwaterzuiveringsinstallatie vaker schoonmaken.

Zelfgemaakte zwembadreiniger: GRATIS

Er is een manier om de bodem van een zwembad schoon te maken zonder een zwembadrobot of een elektrische stofzuiger aan te schaffen. Maar bovenal werkt het het beste voor KLEINE zwembaden. Het is niet van toepassing op grote zwembaden, omdat het een manueel mechanisme is dat veel geduld en werk vereist.

Het vereist een paar materialen die we meestal in huis hebben, en een beetje werk om het in elkaar te zetten.

Ik laat jullie achter met een stap-voor-stap video die uitlegt hoe je je eigen zelfgemaakte zwembadreiniger maakt.

Zoals u ziet, is het niet erg ingewikkeld, maar het kost wel wat moeite. U beslist of u een beetje geld wilt besparen om uw zwembad schoon te maken of dat u liever investeert in een toestel dat het werk gemakkelijker maakt.

Stap 4: Een groen of troebel zwembad schoonmaken

Als u uw zwembad lange tijd niet hebt schoongemaakt of niet de juiste producten hebt gebruikt, kan het water groen zijn door algengroei of troebel zijn. Kunt u dit verhelpen zonder het water te laten weglopen? Natuurlijk kan dat.

Wat moet je doen? Corrigeer de pH-waarde van het water en maak het goed schoon. Hiervoor gebruiken wij het vloeibare of poedervormige vlokmiddel dat alle groene deeltjes samenklontert en ze vervolgens naar de bodem van het water voert.

zwembadwater groen

Ik wil duidelijk maken dat dit product ze niet schoonmaakt, maar ze verzamelt en naar de bodem brengt. Dit maakt het latere schoonmaken gemakkelijker.

Bovendien moet u de muren en de vloer schoonmaken zoals in de vorige stappen is aangegeven, om alle slijmerige, glibberige en algendeeltjes te verwijderen die zich in de loop der dagen hebben opgehoopt.

Oké, maar… Als ik eenmaal de algen en al het groene spul op de bodem van het zwembad heb, wat moet ik dan doen? Simpel, ga terug naar stap 3. Stofzuig de bodem.

Hoe gebruik je Flocculant?

U moet rekening houden met de chloorwaarde van het zwembad en de pH-waarde voor een optimale werking. Het is zeer gemakkelijk te gebruiken en levert binnen enkele uren resultaat op.

Geconcentreerd vloeibaar flocculant is de beste manier om de kleur van uw zwembad te herstellen en het kristalhelder te maken.

Stap 5: Houd het zwembad schoon

Het is duidelijk dat, wanneer wij eenmaal de kleur van het zwembad hebben teruggekregen, ons hoofddoel is om het van dag tot dag zuiver en kristalhelder te houden.

Stap 1 zal voortdurend moeten worden uitgevoerd om de deeltjes te verwijderen.

Schoon Zwembad

Bovendien, moet je hebben of doen:

Zwembadreiniger

Het hebben van een zwembadfilter is de beste manier om het water voor lange tijd schoon te houden. Tijdens de werking filtert hij alle deeltjes uit het water, zodat zich geen grote hoeveelheden vuil op de bodem van het zwembad kunnen ophopen.

Waterzuiveraars zijn noodzakelijk voor het juiste onderhoud en de zuivering van ons zwembad, of het nu klein of groot is. U vindt ze in de handel met filter of zand en economisch.

Meer informatie vindt u op onze homepage. En we hebben een artikel met de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor Intex waterzuiveraars die je kunt kopen.

Chloreren en ph constant controleren.

We hebben het nog niet over chloor gehad, omdat we allemaal weten dat chloor het eerste is wat in een zwembad wordt gebruikt om het op de ideale pH-waarde te houden. Hoewel ik het hierboven zal vermelden, zodat u dit belangrijke aspect niet vergeet.

Alvorens het aan het water toe te voegen, zullen we de chlooranalysator gebruiken die ik in de hulpmiddelen heb genoemd om de waarden te meten die het water heeft en om te weten hoeveel moet worden toegevoegd.

Het optimale chloorgehalte ligt meestal tussen 0,5 en 1,5 mg/l en bij een pH tussen 7,2 en 7,8.

Moet je elke dag chloren? Dat hangt ervan af. Normaal gesproken wel. Maar als je het op een dag vergeet, gebeurt er niets. De sleutel is om voortdurend de waarden te meten om te weten hoeveel toe te voegen.

BELANGRIJK: Gebruik het zwembad niet wanneer het chloor net is toegevoegd. We moeten een voorzichtige tijd wachten voordat we het water ingaan, om ons lichaam geen schade toe te brengen.

Zwembad Afdekking

Naast het schoonhouden met de producten en het volgen van de stappen. Het is raadzaam een zwembadafdekking te gebruiken om te voorkomen dat er zoveel vuil in valt, vooral in perioden waarin het zwembad weinig wordt gebruikt (herfst, winter).

Dit voorkomt dat duizenden deeltjes in het water vallen, waardoor het water langer schoner blijft en minder onderhoud vergt. Bespaar tijd op het schoonmaken en geniet langer van uw zwembad zonder dat u aan uitgebreid onderhoud hoeft te denken.

Extra: Maak leeg zwembad schoon

Als we al weten hoe we een zwembad met water schoonmaken, zullen we begrijpen dat het volgen van dezelfde stappen met een leeg zwembad de eenvoudigste manier is om dit te doen.

Wat moet je doen?

Wat we moeten doen is het vuil van de wanden en de vloer verwijderen, het vuil opvangen, het zwembad vullen met water, het chloreren en vervolgens stap 5 uitvoeren om het schoon te houden.

ZO MAKKELIJK IS HET!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *