De meest voorkomende storingen aan de zwembadpomp

Top 5 Zwembadpompen

Hoe maak je een zwembad schoon en doe het juiste onderhoud

Het is zwembaddag en iedereen heeft zijn zwempak aan! Bij temperaturen van meer dan 40 graden is er niemand die een goede duik kan weerstaan. De vreugde kan echter van korte duur zijn, als de meest voorkomende storingen aan de zwembadpomp zich voordoen.

Om te voorkomen dat deze trieste episode deel gaat uitmaken van de geschiedenis van uw vakantie of die van uw buren, dient onderhoud de prioriteit te zijn.  De zwembadpomp werkt het best als het water schoon wordt gehouden. In dit verband is het ook de moeite waard deze zomer te weten hoe u uw zwembad veilig kunt houden in tijden van coronavirus.

Zorg voor uw zwembadpomp

De nieuwste generatie zwembadpompen, zoals die welke door ESPA worden aangeboden, zijn tegenwoordig voorzien van automatische regelingen, die voorkomen dat ze volledig worden beschadigd en die besparen op het elektriciteitsverbruik. Als er tekenen van beschadiging zijn, moet de pomp worden gerepareerd.

Ook het leidingsysteem, de elektrische bedrading en accessoires zoals de clorador salino of de skimmer of de op de wanden van het zwembad aangebrachte aanzuigopening, bijvoorbeeld, moeten regelmatig worden gecontroleerd op mechanische of elektrische storingen.

Motoren van zwembadpompen gaan gewoonlijk tussen 4 en 8 jaar mee. Hier is een lijst van de meest voorkomende zwembadstoringen die deze zomer een einde aan de pret kunnen maken.

De meest voorkomende storingen aan de zwembadpomp

zandfilterpompen

Lagers in slechte staat

Lagers zijn verantwoordelijk voor de goede ondersteuning van de aandrijfas van de zwembadpomp. Ze zijn kwetsbaar voor schokken, trillingen of corrosie. Als het geluid van de pompmotor niet normaal is, of als een zoemend geluid hoorbaar is, moeten de lagers wellicht worden vervangen. Naast dit eigenaardige geluid is een andere manier om te ontdekken dat er iets mis is, de elektriciteitsrekening, die merkbaar hoger wordt.

Meestal worden zowel de voor- als de achterlagers vervangen. De lagers moeten elk jaar worden onderhouden en gesmeerd om roestvorming te voorkomen, vooral wanneer het zwembad één keer per jaar wordt gebruikt. Nieuwere modellen zwembadpompen zijn reeds uitgerust met voorgesmeerde lagers die tot 4 jaar kunnen meegaan.

Een andere manier waarop lagers kunnen worden aangetast is wanneer de mechanische afdichting wordt beschadigd. Water begint in het lager te sijpelen en het lager gaat uiteindelijk roesten.

Vuile waaier:

De waaiers, rotor of schoepen drijven de vloeistof aan die zich in het omhulsel bevindt, dat is het deel dat het voedingsmechanisme omsluit van de vloeistoffen die in een pomp worden overgebracht. Het is gewoonlijk gemaakt van roestvrij staal of gietijzer. Ze kunnen verstopt raken als het opgepompte water vol zit met grote brokstukken.

Turbine in slechte staat

De turbine is een draaiend schoepenwiel dat het water door het leidingsysteem laat stromen.  Wanneer de turbine defect raakt, daalt het debiet van het gefilterde water en gaat de filterdruk verloren. Dit is gemakkelijk te zien aan de waterafvoer van het zwembad. Als het zwembadwater erg vuil is en de korf kapot is, kan de rotatie van de turbine geblokkeerd raken en kan de motor doorbranden of de as van de turbine afbreken.

Pomp ongeprimed tijdens opstarten:

Pompen moeten in het algemeen in bedrijf worden gesteld met voldoende water aan de aanzuigzijde. Het aanzuigen van een pomp houdt in dat de zuigleiding en het pomphuis met vloeistof worden gevuld om aanzuiging zonder luchtbellen in de pomp mogelijk te maken.  Sommige waterpompen zijn zelfaanzuigend en behoeven in dit opzicht geen verdere zorg. Indien uw zwembadpomp echter niet zelfaanzuigend is, moet het voorfilterdeksel worden geopend en de pompbehuizing zoveel mogelijk met water worden gevuld.

Als de motor zonder water draait, wordt de motoras versneld omdat hij niet kan vertragen. In dat geval moet de motor onmiddellijk worden stilgelegd om verdere schade, zoals oververhitting van zowel de motor als de mechanical seal, te voorkomen.

Kortsluiting in de motorwikkeling:

Misschien als gevolg van een defecte mechanische afdichting kan water binnendringen en kortsluiting veroorzaken in de motorwikkelingen. Dit kan ook het gevolg zijn van een stroomstoot of microstoringen in de stroomvoorziening van de motor tijdens een onweersbui of als gevolg van een brand.

In dat geval moet de pomp onmiddellijk worden gestopt. Als de starterwikkeling doorbrandt, moet de hele motor opnieuw worden gewikkeld, aangezien de wikkelingen samen zijn.

Motor oververhit:

Oververhitting van de pompmotor kan leiden tot het doorbranden van de motor. Defecte lagers kunnen de motor overbelasten, de wikkelingen oververhitten en de spoelen doorbranden. Een andere reden voor oververhitting kan een condensator zijn die niet voldoende capaciteit heeft en de startspoel forceert. Wanneer moeilijkheden bij het starten van de pomp worden waargenomen, moet de service-afdeling onmiddellijk worden ingelicht.

zandfilterpompen

De motor is per ongeluk doorgebrand:

Vaak wordt een 230 volt zwembadpomp per ongeluk verkeerd aangesloten op de aansluitklemmen of de stroomvoorziening. Om onvoorziene gebeurtenissen te voorkomen, moeten de instructies van de fabrikant zorgvuldig worden nageleefd.

Een andere oorzaak van oververhitting en doorbranden van motoren ontstaat wanneer onervaren personen het ventilatorbeschermdeksel verwijderen. Dit deksel beschermt de propeller tegen draaien en regelt de lucht die de propeller binnenkomt en naar de motor leidt.

Mechanische afdichting in slechte staat:

De pompen zijn voorzien van een mechanische afdichting, keerring of ringen, waarvan de functie is de pomp goed af te dichten. Evenals het isoleren van het elektrische gedeelte van de pomp tegen vocht. Deze afdichting bevindt zich achter de waaier en heeft de neiging na verloop van tijd te verslijten. Als de pomp zonder water wordt opgestart, gaat ook de mechanical seal kapot.

Dit resulteert in waterlekkage, waardoor het motorlager oxideert. Bovendien kan waterlekkage in de pomp een zwembad leegpompen als de pomp lager staat dan het zwembad. Het verhelpen van een slecht werkende mechanische afdichting lost dit probleem vaak ook op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *